Vergadering : Statencommissie Ruimte, Groen, Water en Wonen, 23 oktober 2017 13:00:00
Algemene vergader informatie
Ruimte, Groen en Water
Opties bij deze vergadering
Agenda
Hoofdvergadering
-
Stemmingen
-
Stemmingen
-
Stemmingen
-
SP: gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen
PvdA: RoundupVergaderstukken
Stemmingen
-
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Stemmingen
-
-
beantwoordingsbrief wordt later nog gekoppeld
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Vergaderstukken
Stemmingen
-
ChristenUnie:
Zoetwateraanvoer West-Nederland
De provincie Utrecht is betrokken bij de verkenning van de Permanent Oostelijke Aanvoer (POA). Een onafhankelijk onderzoek brengt de meerwaarde van alle wateraanvoerroutes voor West-Nederland in beeld (p. 9-10). De waterrapportage ademt hier een afwachtende toon, terwijl de provincie Utrecht ook kan kiezen voor een actieve rol in deze discussie. Bij welke zoetwateraanvoer hebben wij de meeste baten? Hebben we alle meekoppelkansen goed in beeld? Hoe timmeren we aan de weg voor de beste optie?
Graag willen we nogmaals pleiten voor een expertmeeting over het Deltaprogramma Zoetwater, met name over de meekoppelkansen van een permanente zoetwateraanvoer via de Hollandse IJssel. Zo’n expertmeeting lijkt ons uiterst zinvol voor de Utrechtse waterschapsbestuurders, raadsleden en statenleden. Niet pas in de zomer van 2018 als de resultaten van het onafhankelijk onderzoek op tafel liggen, maar nu al omdat in het kader van het Deltaprogramma de discussie over het waterverdeelvraagstuk en de verdringingsreeks volop speelt.
Binnenveld
Wat is er aan de hand in het Binnenveld? Het is intussen reeds vier jaar geleden dat de lokale overheden het innovatieve kwelputtenplan hebben geaccepteerd, maar er is nog steeds geen ontwerp-beheerplan. De waterrapportage is op dit punt uiterst beknopt (p. 10). Wat gaat er mis? Waarop stokt de procedure? (Als deze vraag vooral de natuurportefeuille raakt, kan gedeputeerde Maasdam dan in een Memo de stand van zaken boven water halen?)
KWR-doelen
Liggen we op koers met de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water? De waterrapportage bevatte altijd een enorme tabel met legio rode en oranje vlakjes. Deze tabel ontbreekt echter in de waterrapportage 2016-2017. Is de situatie intussen verslechterd, zodat we nog meer oranjerode vlekjes zouden zien? Of is de situatie aanzienlijk verbeterd, zodat de groenoranjerood-tabel niet meer nodig is?Vergaderstukken
Stemmingen
-
Stemmingen
-
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Vergaderstukken
Stemmingen
-
ChristenUnie:
Weidevogels
De rapportage luidt de noodklok als het gaat om weidevogels. Als de huidige trend zich doorzet, komen we voor de grutto in 2019 bij de ondergrens van de doelstelling van de weidevogelvisie uit 2012. Wat doet het college met dit alarmsignaal?
Agrarisch natuurbeheer
Bereiken we onze doelen met agrarisch beheer? Hoewel we al jaren erg veel geld steken in agrarisch natuurbeheer, zijn het juist de boerenlandvogels die nog steeds achteruit gaan. In het agrarisch gebied leeft een beperkt aantal soorten, die in relatief lage dichtheden voorkomen. De rapportage concludeert dat voor het behoud van de biodiversiteit agrarisch natuurbeheer minder effectief is dan gangbaar natuurbeheer. Geeft deze rapportage aanleiding om onze keuzes rond agrarisch natuurbeheer te heroverwegen?
Bestrijdingsmiddelen
Wat is de rol van pesticiden bij de achteruitgang van de natuur? Volgens een recent Duits onderzoek is in dertig jaar tijd tachtig procent van de insecten verdwenen uit natuurgebieden die waren omringd door landbouwgronden. (De oorzaak ligt waarschijnlijk bij neonicotinoiden - 100 keer giftiger dan DDT - die worden gebruikt om zaden te behandelen, zodat daarna het gehele gewas giftig is voor planteneters en zelfs nectar en stuifmeel giftig worden voor bijen en andere insecten). Onze natuurrapportage leunt vooral op gegevens over planten, minder op gegevens over insecten, maar hebben we aanleiding om te verwachten dat de situatie in Nederland anders is?
In de wetenschappelijke wereld is veel discussie over verschillende landbouwtypen: ‘Land Sparing’ (scheiden van natuur en landbouw en natuur) of ‘Land Sharing’ (verweven van landbouw en natuur). Deze discussie wordt zeer actueel als de moderne pesticiden inderdaad forse schade toebrengen aan de natuur. Tot nu toe kiezen we in Nederland massaal voor de laatste optie, moeten we ons beleid herzien?
Binnenveld
Wat is er aan de hand in het Binnenveld? Het is intussen reeds vier jaar geleden dat de lokale overheden het innovatieve kwelputtenplan hebben geaccepteerd, maar er is nog steeds geen ontwerp-beheerplan. De Rapportage Natuur geeft geen verklaring voor het trage tempo (p. 51). Wat gaat er mis? Waarop stokt de procedure? (Als deze vraag vooral de waterportefeuille raakt, kan gedeputeerde Verbeek dan in een Memo de stand van zaken boven water halen?)
Invasieve exoten
Past in onze Rapportage Natuur een passage over invasieve exoten? Het is vreemd dat de bescherming van soorten veel aandacht krijgt, terwijl de bestrijding van soorten nergens aan bod komt. Waarom laten we in deze tussenrapportage dit natuurprobleem buiten beschouwing?
GroenLinks:
De vragen en discussiepunten richten zich met name op de effectiviteit van agrarisch natuurbeheer en weidevogelbeheer in relatie tot de kosten en inspanningen hiervan en waar we in 2018 wellicht anders mee om zouden moeten gaan. Als we wachten op de realisatiestrategie Natuur die januari 2018 zal worden voorgelegd, is de begroting al vastgesteld en is hier wellicht minder ruimte voor.Vergaderstukken
Stemmingen
-
GroenLinks:
In MME werd het programma "Oversteekbaarheid Fauna" besproken waarin een grote prioriteit wordt gegeven bij het voorkomen van aanrijdingen met reeën. Het realiseren van de voorgestelde faunapassages echter lijken hier niet op aan te sluiten nu gekozen is voor 2 faunapassages (en geen ecoduct) waar "i.p.v. frequent gebruik is bij deze variant incidenteel gebruik door het ree mogelijk." In plaats van het eerdere voornemen dat de afmetingen dusdanig moeten zijn dat "frequente (dagelijkse) passsage door de doelsoort ree mogelijk zou moeten maken. Graag zou ik van het college willen weten hoe deze 2 voornemens zich tot elkaar verhouden. Is er op deze locatie minder sprake van het risico op aanrijdingen? Als dit echter niet het geval is, op welke wijze zullen dan aanrijdingen met reen voorkomen worden? De in het programma "Oversteekbaarheid Fauna' genoemde ruimte tot afschot lijkt ons zeer
onwenselijk. Ook hierover zouden we graag met het college en de commissie van gedachten willen wisselen.Stemmingen
-
Stemmingen
-
-
Stemmingen