Wat gebeurt er in week 10: commissievergaderingen, provinciespel en uitreiking Bakhuis-Woltersprijs

Gepubliceerd op: 04 maart 2024 17:03

De woensdag is de dag in de week voor vergaderingen en overige bijeenkomsten bij Provinciale Staten Utrecht. Op woensdag 6 maart staan er onder andere vergaderingen van de Statencommissies Ruimte, Groen, Water/Wonen (RGW) en Bestuur, Economie en Middelen (BEM) gepland. Daarnaast wordt de Statencommissie Milieu & Mobiliteit hervat, waarbij de Startnotitie P-MIEK wordt besproken.

Deze vergaderingen zijn te volgen via de livestream en vanuit het provinciehuis op de publieke tribune.

Naast de geplande vergaderingen staat er nog meer op de Provinciale Staten agenda. Zo is vrijdag de uitreiking van de Bakhuis-Woltersprijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan iemand die zich inzet voor de maatschappij en voor vrouwenemancipatie in het bijzonder.

Op woensdag ontvangen we het Vallei College uit Amersfoort voor het Provinciespel. Tijdens het dit spel kunnen scholieren kennismaken met het werk van de Provinciale Staten en vervolgens met Statenleden in gesprek gaan.

Statencommissie Ruimte, Groen, Water en Wonen (RGW) – 9:00-14:00 

UPLG/NPLG 

Provinciale Staten hebben aan Gedeputeerde Staten gevraagd hen te informeren hoeveel geld er is om nu al aan de slag te gaan met het Utrechts Programma Landelijk Gebied. Dat programma, waarvoor ook steun van het Rijk verwacht wordt, zoekt naar blijvende oplossingen voor de opgaves rond natuur (o.a. stikstof), bodem, waterkwaliteit en klimaat. Veel fracties willen met de gedeputeerde en met elkaar in discussie. 

Memo Vaststelling Erven met perspectief, VAB-aanpak 2024-2026 

De provincie verwacht dat de komende jaren veel agrarische bebouwing vrijkomt. In het coalitieakkoord is afgesproken om te kijken wat je met die vrijgekomen bebouwing kan doen. Het college heeft hiervoor een nieuwe aanpak opgesteld. Verschillende fracties willen hierover met de gedeputeerde en met elkaar in discussie. 

Ecologische Rapportages 2023 
Jaarlijks worden de Statenleden geïnformeerd over meerdere natuurrapportages in de provincie Utrecht. Voor deze vergadering gaat het over:
de landelijke negende Voortgangsrapportage Natuur (VRN)
de resultaten van het flora- en faunakartering in De Ronde Venen in 2022;
de broedvogelmonitoring in Utrecht in 2023;
de inventarisatie van winterganzen en weidevogels in Polder Mijnden te Nieuwersluis in 2023.
Een aantal fracties willen hierover verder praten.

Statencommissie Bestuur, Economie en Middelen – 15:30-18:30 

IPO-bestuursprogramma 2023-2027 
Het Interprovinciaal overleg (IPO) heeft een bestuursprogramma geschreven waarin een visie en opdracht staat voor de komende bestuursperiode. Gedeputeerde Staten willen graag van de Provinciale Staten input krijgen voor dat bestuursprogramma.

Financiële positie Recreatieschap Stichtse Groenlanden 
PS hebben informatie gekregen over de financiële situatie van het recreatieschap Stichtse Groenlanden. Een recreatieschap zorgt ervoor dat recreatieterreinen zoals bossen worden ontwikkeld, beheerd en onderhouden. Dit wordt in samenwerking gedaan door provincie en gemeenten. Verschillende partijen maken zich zorgen om de financiële situatie.

Memo Spreidingswet 
Statenleden worden geïnformeerd over de gevolgen van de spreidingswet voor de provincie Utrecht en wat dit betekent voor de gemeenten. Partijen willen weten wat dit betekent voor de woningmarkt.