Marjolein van Elteren: “We doen hier hele mooie dingen met elkaar”

Gepubliceerd op: 23 januari 2024 10:01

Provinciale Staten heeft 49 Statenleden. Iedere week stelt één van hen zich voor. Marjolein van Elteren, Statenlid en fractievoorzitter voor de GroenLinks, vertelt over wat zij wilt bereiken in de provinciale politiek.

“We doen hier hele mooie dingen met elkaar”

Waarom wilde jij graag Statenlid worden?

In de periode 2019-2023 riep ik nog wel eens dat ik "bij toeval" in de Staten terecht ben gekomen. Het was nooit mijn plan om Statenlid te worden, maar vanaf het moment dat ik op een verkiesbare plek op de GroenLinks lijst terecht kwam ben ik er wel vol enthousiasme voor gegaan. En nu heb ik na een aantal jaar Statenlid zijn mijn hart verloren aan deze bestuurslaag, want alhoewel het niet altijd zichtbaar is kan ik wel zeggen dat we hier in de provincie hele mooie dingen doen met elkaar.

Waar zet jij je als Statenlid voor in?

Ik wil mij onder andere inzetten voor meer natuur, sterkere natuur, het verbinden van onze natuurgebieden en een toename van de het aantal planten en diersoorten - kortom: een groene provincie! Verder ben ik trots op hoe wij als provincie met cultuur & erfgoed omgaan en blijf ik mij inzetten voor een sterk cultuurbeleid waarbij iedereen kan genieten van onze festivals, musea, theaterzalen en poppodia. In de Staten vind ik het belangrijk om dat te doen zonder al te veel moeilijke woorden en technische termen, zodat wat we zeggen in een vergadering voor iedereen goed te volgen is.

Welke plek raad jij mij aan om eens te bezoeken in de provincie?

Als het ook een cultuurtip mag zijn? Ik weet hoe cultuur een stad of dorp kan laten bruisen en hoe het mensen kan verbinden. Een goed voorbeeld is het festival 'Le Guess Who?' in Utrecht. Met een enorm divers programma op verschillende locaties in de stad is het ieder jaar weer een succes. De manier waarop zij de samenwerking aangaan met de verschillende culturele instellingen vind ik prachtig en inspirerend. En er is ook nog eens een gratis programma waar je de leukste nieuwe bandjes kunt ontdekken.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik lees veel, ben een festivalganger en muziekliefhebber en als ik tijd over heb bouw en bespeel ik graag mijn modulaire synthesizer.

Meer informatie

Op het profiel van Marjolein zie je onder andere zijn nevenfuncties, sprekersfragmenten tijdens Statencommissies en Provinciale Statenvergaderingen en hoe hij in deze vergaderingen heeft gestemd.